Oljepriset steg på solid trend från 94 USD/fatet upp till 97,5 USD/fatet idag och det har inte så mycket att göra med att Iran skall öva med sin militärmakt vid *Hormuzsundet (Vilket dessutom är en gammal nyhet) som s.k. finansmedia skiter ut, till sin hungriga läsare.

Inte heller har det något att göra med upploppen i Kazakstan som exporterar lika mycket olja som Libyen, eller så mycket att göra med de kommande demonstrationer mot valfusk i Ryssland.

Nej, det har att göra med bankerna och deras oförmåga att låna ut pengar till företag och nyttoverksamhet, för att som år 2008/2009 istället gynna konsumtionen och hålla husbubblan vid liv.

Oljeproducenterna blev tvungna att slå full back i prospekteringen och stänga av pumpar vid oljekällorna för att anpassa sig och överleva. Detta skapade det spöke som nu kommer till att börja spöka för oss, och som vi nog kommer att få leva med ett tag till.

Anledningen är troligen för enkel för att de flesta akademiska banktoppsekonomer skall fatta det eller våga prata om det. Men det tar tid att komma igång med prospektering och oljeutvinning igen efter att verksamheten har upphört. Källorna kan t.ex. ha torkat ut, rasat samman och vattenfyllt när den inte har använts på ett tag. Det kan ta upp till tre till fyra år innan produktionsflödena är stabila och återställda, efter ett sådan stopp som år 2008/2009.

Det som dessutom har skett denna gång är att vissa bankers manipulation av derivatmarknaden för olja, har resulterat till ett underpris på olja. Man kan misstänka att detta har varit i scen satt för att få konjunkturen att se bättre ut och återhämta sig snabbare, på konstjorda väg. Medan bankdirektörerna har tjäna bonus på det hela, när det har varit pappersoljederivaten som satt priset och inte den rediga underliggande råvaran. Men tyvärr kommer det till ha ett pris, ett pris som vi nu måste igenom. Någon måste betala för kalaset, och någon girig bankdirektör kommer ju inte stiga fram, och ta sitt samhällsansvar precis.

En tredje faktor är att världskonsumtionen från b.l.a. Asien har ökat efterfrågan mer än vad diverse analytiker har räknat med.

Om det blir bensinbrist är svårt att veta. Men det kan bli en trolig utkomst. När lagren på olja börjar ta slut (som nu), kan man inte heller raffinera mera olja till drivmedel som bensin.

Så snabba råd. Förbered dig på det värsta, hoppas på det bästa. Se till att ha bilen fulltankad och tillräckligt med mat och förnödenheter hemma. Att köpa på sig ved, batterier och värmeljus mm är också att rekommendera då elsystemet är väldigt såbart i Sverige och övriga Europa.

El och gas priserna kommer troligen att rusa ikapp med världsmarknadspriset på olja. Sveriges och Europas s.k. reservkapacitet vid toppar är helt beroende av olja, som t.ex. svenska kraftnäts reservkraftverk Karlshamn oljekraftverk.

Se fram emot fler rekommendationer när och innan oljekrisen slår till på fullt allvar. För det kanske inte finns möjlighet att blogga då 😉

*) Hormuzsundet ligger mellan Persiska Viken och Omanska Gulfen ( som är en del av Arabiska havet som är det ställe Östafrikas piraterna brukar härja fritt i).