Etiketter

, ,

Tyskt luftförsvar är i stor omvandling från invasionsförsvar, till att utgöra del av ryggraden i Europas nya stormakts ambitioner. Nu ersätts tyska Luftwaffe sina sista F-4F Phantom II stridsflygplan med nya Eurofighters.

Under avskeds flygföreställningen den 28:juni demonstrerades ‘Spökets’ / Phantom’s f.d. hemliga stabila lågflygningsegenskaper, för att undgå fientlig radar och undgå nedskjutning från numerärt överlägsna flygstyrkor från öst. Egenskaperna var även bra att ha för att kunna slå i underläge och skapa kaos långt in i fientligt luftrum och territorium, och bedriva motståndskrig. Precis som svensk luftförsvar skulle göra vid angrep under kalla kriget.

Den tyska modellen av McDonalds Douglas F-4F Phantom II, kan likställas med det svenska stridsflygplanet JA 37 Viggen. Den togs i tjänst i det tyska Lufwaffe år 1972 och gör nu sina sista flygningar. P.g.a. av flygplanet robusthet har man kunnat livstidsförlänga flygplanstypen en hel del, och göra moderniseringar.

Många historier från kalla krigets dagar finns om Phantom / ”Spöket”. Där ibland hur NATO:s Phantom-stridflygplan smög sig upp på och spöka till det, genom att börja fiktiv luftstrid mot svenskt stridsflyg, i svenska luftstridsövningar, utanför svenskt territorial vatten.

Luftwaffe har använt flygplanstypen för att patrullera Baltiskt och Isländskt luftrum intill nyligen. I s.k. incidentberedskap.

Flygplanstypen har använts i strids av både Turkiet och Israel, nyligen. Det har även använts som spanings-, attack-, bomb-, motmedels- och störningsflygplan mot mål i både Syrien och Sudan, nu under vintern och våren 2013. Ett Turkiskt F4 Phantom blev nedskjutet på låg höjd över Syrien, av ett troligt ryskttillverkat SA-300 batteri. Vilket har blivit väldigt uppeldat i USA kontrollerad statstelevision och media, med hjälp av bl.a. amerikanska politiker. Där Ryssland anklagades för vapensmuggling.

Luftwaffe – Wittmünd – 25 Juni 2013 – Avsked ceremoni – Phantom över 40 år i tysk lufttjänst – General repetition
Thanks to coronadojet for sharing