Efter senaste inlägg har oljepriset sakta men säker fallit tillbaks under 100 USD/fatet (WTI) ned till motståndet vid 96 USD/fatet. Där priset nu verkar har studsat för att ta ett kliv uppåt igen. Att dock tro att detta är en rimlig nivå på längre sikt är som att tro fullt ut på vad din personliga rådgivare på banken säger är en bra och säker investering för dig.

Faktum kvarstår

  • Marginalerna är pressade inom oljeutvinning, raffinaderi och transport
  • Det är svårt att hitta nya oljereserver
  • Det finns inte tillräckligt med ledig kapacitet för en ekonomisk återhämtning av konjunkturen
  • Oljeländerna har svårt att få sin ekonomi att gå ihop. Se de upplopp som skett i t.ex. Egypten, Tunisien, Libyen, Syrien, Oman, Förenade Arabemiraten osv på grund av levnadskostnaderna har ökat och den socialvälfärden inte har haft resurser tillräckligt för att hänga med tack vare ett för lågt oljepris och allt fler munnar att mätta.

Dessutom har det framkommit följande. Sedan sista bloggande om detta ämne.

  • Saudiarabien behöver ha ett oljepris norr om och säljer endast om oljepriset är över 100USD/fatet för att kunna möta (de nya) välfärds åtagandena för 2012. Det har säkra källor inom den Saudiska regimen berättat för media och i sin statsbudgeten.

Det är en ökning på 14% från 2011 år nivå på 88 USD/fatet. Medan 2010 års nivå låg på låga 68 USD/fatet (48% ökning på två år) enligt prudent investor newsletter.

Man kan också räkna med att ett sådant pris är även en rimlig nivå även för övriga oljeexporterande länder beroende av oljeexportinkomsterna, för att undvika samhällskollaps.

  • Dessutom har man borrat nästa torre på ett av de störst chanserna till riktigt stora nya oljefynd i Brasilien (och i Världen). Där fanns bara lite lättflyktig flytande gas, ingen olja. Oljeaktierna på BOVESPA har störtdykt och hela den så kallade blomstrande brasilianska ekonomin har fått sig en redig kapning med lien längs fotknölarna, där över, på det bistra beskedet. Nu verkar bara kvickrots ogräset i rabatterna finnas kvar att luka(gallra) bort. Innan det ens finns chans på att nya vackra blommor skall etablera sig.

Bensinprisets utveckling

Bensinpriset har dock varit i en mer uppåtgående trend på grund av allt för tunna och obefintliga marginaler vid raffineringen.

Bensinpriset vid närmaste pump var idag 14,53 SEK / liter trots fallande oljepris och en starkare krona mot US-dollarn. För två månader sedan var priset 13,78 SEK / litern.

Det senaste priset på 14,53 kr litern får man anse som billigt. Då det bl.a. var kö till pumparna efter att folk kört runt och kollat in priset vid den närmaste bensinstationerna. Detta var inte fallet för två månader sedan då det var helt öde vid denna lågprisstation.

Så ett bensinpris på minst 16 kr litern den förste Juni i år 2012 vore inte otänkbart. En sänkning mot föregående prognos. Men trenden uppåt är stabil och oljespöket finns kvar och kan när som helst skrämma senior- och vardagsbilisten till att ställa bilen och t.om. göra sig av med bilen förgått.