Inflation är ordet som chockar, berättar och det skrivs om just nu. Inte bara i finanspress men även allt mer i vanliga tidningar.

80 procent tror på inflation

De flesta instämmer tyvärr i det. Alla har ju sett hur bensinpriset ökat och matkassen kostar mer och mer. Trots att man spara och gnetar genom att köpa fem öre billigare lågpris eko-mjölk och väljer att ha det billiga brödet, med billig saltrulle och billiga 12 för 20 ägg på matbordet, istället för redig lunch eller kvällsmat.

Men det är fel. Man förväxlar prisinflation med inflation. Vi upplever prisinflation och den är ju här på riktigt. Men vi som människor tenderar till att ha blickarna och oroa oss för det som går upp i pris mer än för elektronikprylarna som har gått ned i pris. Sund reaktion ? Döm själv.

De smarta 20 procenten

Sedan har vi de förlorande bankspararna och investerarna (eller rättare sagt de som vill kalla sig o tro sig va investerare men snarare är omedvetna spelare bättre anpassade till roulett bordet). De har ju läst och kan och vet så klart och berättar för andra att det är centralbankernas “penga tryckningar” (penningmängsökningarna?) som skapar inflationen som gör att allt stiger i värde och blir dyrare med tiden. De har oftast fyllt sitt PPM-sparande med aktier (som de lärt sig stiger i värde med tiden p.g.a. inflation – eller hur ?!)

Inte blir lättare för vanliga Svenssons när 80% av ekonomijournalisterna och marknadsexperterna inte har koll på eller medvetet vill snurra till och inte vill reda ut begreppen. Men mest troligt är att de flesta av de 80 procenten experter och journalister inte har en aning eller omedvetet inte vet vad de skriver om eller uttalar sin expertis om.

De fyra procent som vet mycket mer än alla andra aktörer

Sedan har vi de förbaskade analytikerna, riksbankscheferna, direktörerna, finanspolitikerna och de lärda expertekonomerna på trojkan och Riksbanken, Riksgälden, LO o.s.v. Med andra ord de flesta som nu massan hatar eller vill slå dövörat till d.v.s. de fyra procenten. De som pratar om deflation och vill stävja den med att öka penningmängden för att balansera ekonomin (till det normala ?). Men de missar flera väsentlig saker. Igen medvetet eller omedvetet. Dagens valuta av idag, är inte ens samma sak som pengar var vid förra depressionen för 80 år sedan och matematiska teorier har tendens till att vara absolut obsoleta direkt efter sitt nobelpris. Något som denna grupp nonchalerar eller vet bättre, än att förstå och vill få insikt om.

De som inte tillhör de 99,96 procenten

Endast 4% av de fyra procenten vet att vi lever i en absolut deflation som inte kan påverkas mer än mycket negativt med hjälp av penningmängsökningarna, till att utvecklas till att bli en redigt djup depression. Den absoluta deflationen är här på grund av helt andra faktorer än vad gängse gaphalsar och de mest beundrande experter är ense om, och nu tror sig bemästra och kontrollera.